De wereld van een glosterkweker

 Het begon .....

..... in dit stukje geschiedenis.

In de tijd dat ik als kleine jongen thuis op de gang naar een aantal kooien keek met daarin een aantal kanaries. En in het voorjaar werden nestkastjes (met nestmateriaal) aan de buitenkant van deze kooien gehangen. De eitjes kwamen, en dat mijn vader het aan me liet zien van hoe klein ze waren. Dat daar dan opeens kleine vogeltjes in lagen en ze kregen veren. We (mijn broertje, zusje en ik) moesten het rustig aan doen op de gang want vaak deden we er spelletjes of ravotten. Dat deze kleine vogeltjes groter werden en maar aan iedereen werd verkocht.

In die tijd is de passie ontstaan voor mijn hobby van vandaag. Waarvoor ik mijn vader hartelijk wil bedanken. Aangezien hij is overleden draag ik deze internetpagina graag aan hem op.

 

 

Van welk broedjaar zou u de informatie willen bekijken.

2001    2002    2003    2004    2005    2006   2007   2008  2009  2010  2011  2012  2014

 

Broedjaar 2014

Een veel betere broedseizoen dan 2013. Over het jaar 2013 is er dan ook niet veel te vertellen, vergelijkbaar met 2012.

In 2014 eindelijk weer eens een mooi aantal vogeltjes gekweekt. De voorbereiding voor de tentoonstellingen is begonnen. Nu maar afwachten wat de keurmeesters er van zeggen. Met een koppeltje Gloster Consort een derde prijs behaald. De tweede tentoonstelling ging niet door vanwege de vogelgriep en het vervoersverbod van hobby vogels en pluimvee.

top

Broedjaar 2012

Een matig jaar. Geen noemenswaardige successen. Vogelbestand bijna weer op volle sterkte, wat perspectief bied voor het jaar 2013.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              top

Broedjaar 2011

Groot gedeelte van de vogels aan de kant gedaan. Vooral de glosters. Maar ik ga met een koppeltje glosters van Wim van Vuuren hier een nieuwe start mee beginnen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              top

Broedjaar 2010

Dit jaar ging het met de kweek niet goed. Na 1 broedronde al gestopt met de kweek. Op de onderlinge show een succes behaald met een witte kanarie enkeling, hiermee kampioen geworden.

top

Broedjaar 2009

Na het succes van verleden jaar hebben we er een aantal tentoonstellingskooien bij gekocht. Zodat Rick en ik een groter aantal vogels kunnen tentoonstellen. De glosters hebben versterking gekregen van een koppeltje van Henk Lenselink. Dit jaar kwamen maar 2 a 3 jongen per nest groot. Het aantal jongen is daarom achter gebleven ten opzichte van verleden jaar. Nu acht jaar verder kregen de glosters weer zeer lage (85 tot 89) punten. De versterking van het koppeltje van Henk Lenselink heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. Misschien tijd om iets anders te doen?

Rick is bij de vogeltentoonstelling kampioen geworden met een gloster corona (91 punten). Ook is hij kampioen bij een stel gloster consort. Rick heeft zich ingeschreven voor de districttentoonstelling en het Nederlandse kampioenschap te Apeldoorn.

top

Broedjaar 2008

De gehele winter periode gebruikt om de broedkooien te renoveren. De kooien van nieuwe achterwanden voorzien en het geheel opnieuw geschilderd. De vloer van de garage aangepakt, deze is nu voorzien van een gecoate laag.  Na een grote schoonmaakactie kwamen de vogels weer in de broedkooien.

             

             

Hier boven een selectie van nieuwe kweekkoppels. Afkomstig van Rene Bussink, Willem Huijbers en Wim van Vuuren.

De kweek ging goed. Meer dan 40 jongen. Dit aantal hebben ik en Rick de afgelopen twee jaar niet meer gehad. Er zitten leuke vogels tussen. Met de gekuifde glosters zijn we nog druk bezig om de rui uit de kuif te krijgen. De tentoonstellingen komen er weer aan.

Rick is bij de vogeltentoonstelling "De Vogelvreugde" kampioen geworden. Ook de tweede prijs ging naar Rick. Op de streektentoonstelling is Rick kampioen met een gloster corona met 92 punten en kampioen stel glosters consort met 181 punten. Bij de districttentoonstelling Hengelo (G) is Rick kampioen met een gloster corona met 91 punten (bondskruis), zilver met een gloster corona met 91- punten en brons met gloster consort met 90 + punten. Voor Rick is 2008 een zeer succesvol jaar.

top

Broedjaar 2007

Na het verhogen van de temperatuur en het verlengen van het aantal lichturen is een ziekte, vermoedelijk coccidiose,  bij de vogels aanwezig. In een korte tijd een verlies van 32 vogels. Aantal broedkoppels, normaal 12, is nu nog maar vijf. Een anti-biotica kuur lijkt te helpen. De vogels zijn in een slechte conditie zodat het broedseizoen is mislukt. Op de tentoonstelling zullen er geen vogels van mij aanwezig zijn.

top

Broedjaar 2006

We zijn al met de voorbereidingen voor het broedseizoen 2006 bezig. De nestjes hangen weer in de broedkooien. De vogels zijn weer uitgezocht en bij elkaar gezet. Voor dit broedjaar versterking gekregen van een Norwich van een nationale topkweker Hans Hermans. Voor de glosters is er ook versterking gekomen om de vogels meer body te geven. Nu maar afwachten wat de broedkoppels gaan doen.

Is het het bij u als kweker ook zo slecht gegaan. De eieren waren niet bevrucht, jongen komen niet uit hun ei. Pop laat pas geboren jongen in de steek. Noem maar op. Het aantal jongen is vergelijkbaar met 2003. En bij onze tentoonstelling net buiten de prijzen gevallen.

top

Broedjaar 2005

In de broedkooien wordt het snel donker. Wachten op Oudejaarsdag. Nieuwjaar, nu wordt het tijd om het licht te verlengen en de temperatuur te laten stijgen. Denk ook aan de zomertijd, de klok gaat dan een uur terug, hier kunt u nu al rekening mee houden.

eierenschaal

 

Weet u wat de eierenschaal vroeger is geweest?

Het antwoord staat ergens in een andere pagina.

Hint: De jeugd heeft de toekomst.

Het is half februari en negen poppen zijn aan het broeden. De eerste drie jongen zijn geboren. Met de glosters gaat het goed, de norwichkoppels blijven wat achter.  Het is ondertussen half maart, met de eerste broedronde gaat het met de glosters goed, op dit moment 16 jongen geringd. Dit aantal heb ik zo vroeg de afgelopen jaren niet gehaald, het enige minpuntje is dat veel nesten uit 2 a 3 jongen bestaan. Met de kweek van de Norwich gaat het minder. Op dit moment zijn er nog geen nesten met eieren. Ook maken de poppen weinig aanstalten om een nest te maken.

Begin augustus maken we de balans op. Met de glosters is het vrij goed gegaan, 24 jonge vogels. Bij de norwich ging het slecht. Van de drie nesten kwam uit 1 nest twee jongen. Later is 1 jonge norwich gestorven. Dus uit het kweekseizoen is maar 1 norwich geboren. Dit jaar zijn veel nesten met maar twee of drie jongen geboren. Door het weer buiten schommelde door de verwarming ook de temperatuur binnen. Bewolking en regen brachten weinig zonlicht op de kweekkooien.

Resultaat bij de jaarlijkse tentoonstelling was niet best, vergelijkbaar met 2003.

top

Broedjaar 2004

Ik heb een koppeltje Norwich gekocht. Hier ga ik het komende broedseizoen mee kweken naast al mijn Glosters. Het broedseizoen verloopt redelijk. Halverwege het broedseizoen het dubbele aantal glosters gekweekt dan in 2003 en een Norwich. Aan het einde van het broedseizoen een twintigtal glosters gekweekt, waarvan vijf met een kuif. Met het koppeltje Norwich is bij elke nest 1 jong geboren. Uit drie nesten drie jongen. Alle drie Norwich gaan naar de tentoonstelling en een glosters consort en drie glosters corona. Waarvan 1 Norwich met 91 punten een tweede prijs behaalde, ook een Gloster corona met 91 punten behaalde een derde prijs. Bij de streektentoonstelling 1 prijs: Zilver.

Ook een lichte besmetting in de broedkooien van bloedluis gezien. De nodige schoonmaak werkzaamheden op los gelaten.

Op een kalender noteer ik nu alle handelingen zoals:

 top

Broedjaar 2003

Tot nu verloopt het broedseizoen slecht. Het aantal geboren kanaries is op 1 hand te tellen. Door de drukte van de verbouwing en de geboorte van Twan bleef er weinig tijd over voor de kanaries. Na de rui maar zien of we aan de tentoonstelling mee doen. Toch maar vier kanaries ingestuurd, de punten die mijn kanaries kregen waren laag (87 en 88 punten). De keurmeester gaf duidelijk aan waar het aan ligt. Daar moet ik samen met mijn vogeltjes aan werken. Hopend dat het volgend jaar weer beter gaat.

top

Broedjaar 2002

In januari ben ik lid geworden van de vorm- en postuurkanarie vereniging Midden Nederland. 

Voor het eerst is het gelukt om twee nestjes met 4 jongen groot te brengen. Het aantal geboren kanaries gaat daarmee met sprongen omhoog. Koppeltje glosters gekocht bij Wim van Vuuren.

Ook in de volière heb ik nestkastjes opgehangen. Ook daar worden jongen groot gebracht door hun ouders. 

Zelf maak ik nu ook eivoer voor de vogels. Daarvoor neem ik naturel kwark (Aldi), een witte brood, eieren en margarine. In een pan smelt ik de margarine, daarna doe ik de naturel kwark erin en de eieren. Dit wordt met regelmatig doorroeren een rulle massa. Dan de gemalen gedroogde witte brood er door heen en ik heb een lekker eivoer voor mijn vogels. Voor het opfokken van de jongen koop ik nog steeds complete eivoer.

De waterbakjes laat ik 1 keer per maand in warm water met bleekloog weken. Zodat de groene aanslag uit de waterbakjes verdwijnt. Daarna spoel ik het goed af met warm en koud water.

Dan is het na het kweken weer aandacht voor de tentoonstelling. Een aantal mooie vogels gaan de gewenningscyclus in met de tentoonstellingskooien. Het resultaat bij de tweede tentoonstelling was compleet onverwacht. Ze zijn mooier dan het jaar ervoor, vooral eentje met kuif. Wordt deze gloster toch kampioen met 90 punten in hoofdgroep 8 bij de enkelingen.

top

Broedjaar 2001

Buiten staat een volière voor alle soorten en maten kanaries. In de garage heb ik een blok met broedkooien waarin ik hoofdzakelijk glosters kweek (foto 1).

foto 1 Broedkooien.       foto 2 Koppel glosters.       foto 3 Nest met jongen. 

Op de linkse foto is het blok met broedkooien te zien. Deze broedkooi kan door schuifplaten in drie gedeelten worden opgesplitst. In het midden wordt de man geplaatst en aan de buitenzijden de poppen. Aan de broedkooi hangt een wasknijper met het ringnummer van de kanarie. Zodat het makkelijker is om een kopppeltje terug te vinden in de broedkooien. De middelste foto (foto 2) een koppeltje glosters. De rechtse foto (foto 3) een nest met twee piepjonge glosters van drie dagen oud. 

Van een plaatselijke vogelvereniging "De Vogelvreugde" ben ik lid, deze is op haar beurt weer aangesloten bij de bond N.B.V.V.. Mijn persoonlijke ringnummer is 2KRC. Met enkele exemplaren doe ik ook mee aan een tentoonstelling. In het eerste broedjaar 2001 is het me zelfs gelukt na een aantal mislukte pogingen om jongen groot te krijgen. De belangrijkste veranderingen die ik toen heb door gevoerd zijn:

Bij het eerste punt werden de jongen wel vol gepropt met eten maar ik zag nergens ontlasting, daardoor ben ik van eivoer veranderd, bij punt twee zag ik in een nest twee spierwitte jongen die later ook dood gingen, om de bacteriën (bloedluis, enz) te doden doe ik het nestmateriaal in een plastic zakje in de magnetron, het nestmateriaal schud ik daarna uit.

eierenschaal

Deze schaal gebruik ik als eierenschaal, de gelegde eitjes haal ik uit het nest en komen hier in te liggen. Met het leggen van het vierde eitje door een pop worden de eerste drie eitjes terug gelegd. De wasknijper geeft de broedkooi aan.

Weet u wat de eierenschaal vroeger is geweest?

Het antwoord staat ergens in een andere pagina.

Hint: De jeugd heeft de toekomst.

De kooien en nestbakjes maak ik regelmatig schoon met een sopje van groene zeep. Van begin februari tot eind mei heb ik met de koppels gebroed. Daarna zijn de ouders naar de volière gegaan en zijn de jongen verdeeld over de broedkooien zodat ik goed zicht heb op de ontwikkeling voor mogelijke tentoonstellingsvogels.

foto 4 Op naar de tentoonstelling.Als ze door de rui heen zijn laat ik de vogels langzaam wennen aan de tentoonstellingskooien. In november kunnen deze vogels dan vijf a zes dagen erin blijven zonder in de stress te schieten. Als we bezoek krijgen laat ik vaak even mijn vogels zien, zodat ze ook aan vreemde gezichten wennen. Het aantal punten dat de vogels bij de tentoonstelling kregen was behoorlijk laag (85 a 86 punten).

top